9 Eylül

İcra Takibi Nedir? İcra Takibi Nasıl Başlatılır?

İcra takibi, kişilerin özel hukuktan kaynaklanan alacaklarını tahsil edebilmeleri için devletin cebri icra yetkisini kullanması durumudur. Buradaki amaç, alacaklının haklarına kavuşması ve borçluya şahsen kuvvet kullanmasını önlemektir.


İcra Takibi Nedir? İcra Takibi Nasıl Başlatılır?
İcra takibi, kişilerin özel hukuktan kaynaklanan alacaklarını tahsil edebilmeleri için devletin cebri icra yetkisini kullanması durumudur. Buradaki amaç, alacaklının haklarına kavuşması ve borçluya şahsen kuvvet kullanmasını önlemektir. İcra takibinin dayanağı sadece maddi yani parasal alacaklar ile ilgili değildir. Yine icra takibi ilamlı ve ilamsız takip şeklinde gösterilebilir. Sürecin bir avukat aracılığı ile yürütülmesi ise hak kaybı yaşanmaması adına oldukça önemlidir. Bu nedenle icra hukuku ile ilgilenen bir Alanya avukat ile çalışmak oldukça önemlidir.

İcra Takibi Nasıl Başlatılır?
İcra takibinin başlatılabilmesi için öncelikli olarak hangi tür icra takibi yapılacağına karar verilmesi gerekir. Sonrasında ise icra türüne göre gerekli belgeler hazırlanmalı ve ilgili mercilere başvurulmalıdır. Belgeler ile beraber ödeme emri ve takibi talebinin de hazırlanması gerekmektedir. Ardından ise İcra Tevzi Bürosu’na gidilir ve alacağın miktarına göre belirtilen harç tutarının ödemesi yapılır.

İcra Tevzi Bürosu’nun ardından İcra Müdürlüğü’ne gidilir. İlgili belgeler buraya sunulur ve İcra Müdürlüğü borçluya ödeme emrini gönderir. Borçlunun bu emre herhangi bir itirazı olmaz ya da belirtilen süre içerisinde borcunu ödemezse icra takibi kesinleşir. İcra takibini, takibi talep eden kişi ile birlikte bir avukat yapabilir. Ancak avukatın icra konusunda en iyi avukat olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü icra konusunda uzman hukukçulardan avukatlık hizmeti almak, süreci hızlandırır ve olası hataların önlenmesini sağlar.


Merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz