27 Mayıs

Gayrimenkul Hukuku ve Dava Türleri

Gayrimenkul hukuku çerçevesinde görülen davalar için kişilerin mutlaka avukatlık hizmeti alması gerekmektedir. Yine hiçbir davada avukat tutma zorunluğu olmasa da en iyi avukat ile çalışmak, karşılaşılması muhtemel olan ciddi zorluk ve sıkıntıların önüne geçmek adına oldukça önemlidir.


Gayrimenkul hukuku, temelde eşya hukukunu bir alt dalı olma niteliğini taşımaktadır. Gayrimenkul kapsamında; apartman, arsa, arazi, bina ve konut gibi taşınmazlar ile ilgili davalara bakılır. Bu hukuk dalı çerçevesinde bakılan davalar ise oldukça çeşitlidir. Ancak en sık görülen davalar arasında tapu tescil ve tapu iptal davaları yer almaktadır. Gayrimenkul hukuku çerçevesinde görülen davalar için kişilerin mutlaka avukatlık hizmeti alması gerekmektedir. Yine hiçbir davada avukat tutma zorunluğu olmasa da en iyi avukat ile çalışmak, karşılaşılması muhtemel olan ciddi zorluk ve sıkıntıların önüne geçmek adına oldukça önemlidir.

Gayrimenkul Hukuku Davaları
Gayrimenkul hukuku çok çeşitli davalar içeren bir hukuk dalıdır. Tarafların mağduriyetleri durumunda Alanya avukat yardımı ile sürecin takip edilmesi, kısa sürede sonuç alınmasını sağlayacaktır. 

Tapu Davaları
Gayrimenkul dava türleri arasında tapu davaları da yer almaktadır. Bu dava türünde tapu tescili ya da tapu iptali konuları ele alınır.

İstihkak Davaları
Taşınmazın haksız şekilde işgali durumunda mağdur olanın işgal edene açtığı dava türüdür. Hak dava türünden olmaması nedeniyle davalar Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülür.

Kamulaştırma Davaları
Devlet ya da kamu kurumlarının şahısların özel mülklerini, mülkün bedelini ödeyerek kamulaştırmaları söz konusu olabilir. Bu durumda özel mülk sahibi karşı dava açabilir.

Kira Davaları

Gerek ev sahibi gerekse de kiracı tarafından açılabilen bu davalar, Sulh Hukuk Mahkemelerince görülür.

İzaley-i Şuyu Davaları
Taşınır ya da taşınmazların üzerinde ortakların bulunması halinde açılan bu dava türü ise; satış sureti ya da aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesini içerir.

Tüm bunların yanı sıra söz konusu gayrimenkul davaları olduğunda alanında uzmanlaşmış bir avukat ile çalışmak oldukça önemlidir. Bu nedenle bu tür davalarda kazanan taraf olmak için tecrübeli bir kadroya sahip Alanya avukatlık bürosu tercih edilmelidir.


Merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz